Aksik,töltők és használatuk

Drága AEG replikáink egyik fő eleme. Ami hajtja őket. Hiába a jó belsőség, megfelelően tömített légrendszer s kábelezés...ha az aksid kuka, valszeg a játékaid minőségét is rontani fogja. Felsorolnék nektek egy két típust aksikból, töltőből. Természetesen amiket én is használok. Használtam. A lipo a jelenlegi legjobb szerintem, a többi elavult mostanra. LiFePo aksikra nem térek ki, akit érdekel ezen aksik építése, működése, akkor google. Az airsoft világában hivatalosan használatos aksik:


NiCd (nikkel-kadmium):
teljes kapacitásukat csak 2-3 teljes töltési ciklus (teljes feltöltés és lemerítés) után érik el;
- nagyon érzékenyek a túltöltésre és a túlzott kisütésre;
- kedvezőtlen tulajdonságuk a memória effektus: helytelen töltés, kisütés esetét "megjegyzik", azután csak addig a szintig tölthető, ameddig korábban helytelenül töltötték;
- teljes feltöltésig a töltést ne szakítsuk meg;
- több órás töltést igényelnek.


NiMh (nikkel-metálhidrid):
-
 kisebb térfogatban nagyobb kapacitással rendelkezik, nagyobb az energiasűrűsége és jóval könnyebb, mint az elődje;
- nem tartalmaz kadmiumot, ami mérgező anyag;
- kezelése lényegében megegyezik a NiCd akkuk kezelésével;
- rövid az élettartama huzamosabb használat mellett.


LiPo (lítium polymer):
- azonos teljesítmény elődjeihez képest, jóval kisebb súly;
- me
gfelelő kezelés esetén hosszú élettartam;
- k
iegyensúlyozottabb feszültséggörbe (míg a NiMh folyamatosan merül, addig a LiPo szinte a lemerülésig magas feszültséget tud tartani);
- nagyobb a leadott áram;
- magasabb töltési áram (értsd: hamarabb fel lehet tölteni).


Hogy miért pont a Lipo? A LiPo akkumulátorok a NiCd és NiMh akkumulátorokat váltották le az AS világában. Fentebb már szerintem sikerült kiboncolgatni, hogy miért is tettem le a voksom a Lipók mellett. A felsorolt előnyei mellett természetesen hátrányai is vannak - nagyon érzékeny és szeszélyes szerkezetek.

Sem túltölteni, sem túlmeríteni nem szabad őket. Ha ez mégis előfordul, akkor jó esetben csak egyszerűen elromlanak - rossz esetben ki is gyulladnak. Védő burkolatuk nem szabad feszegetni, nem szabad felnyitni. Szeretnek a levegővel reakcióba lépni. 

Mit érdemes venni? Milyen fajta aksit...hmmm. Én adok neked pár tippet. Amik nálam beváltak, a következő márkák termékei:
- Turnigy (nanotech);
- Zippy;

Akik átcsomagolnak más termékeket (nem tudom sajnos kit s mit,de használhatóak):
- Nuprol;
- GFC;

Ami kerülendő részemről:
- Firefox (sérült gyári csomagolás, rossz minőségű balanszer csati);
- Electro River (rosszul forrasztott s rögzített gyári kábelek).

Töltését a Lipo aksiknak csak is a drága Imax B6-os okos, processzoros töltőmre (avagy variánsaira) bízom. Kiold,leold, nicd,nimh,lipo aksit is tud tölteni-meríteni.  Balanszeres töltési módot ajánlom a legjobban, hogy a feszültség egyenletes legyen a cellák között.