Sanjia GY Winchester Model 1892

The Wild "West" ! 

2017.10.10. - Nem tagadom,egyik álmom vált valóra ezzel a replikával kapcsolatban. Mint sok másik társával karöltve. :) Rengetegszer csekkoltam Lengyel barátaink készletét,érdeklődtem,mikor lesz,mennyiért lesz. De volt amikor úgy hozta a sors,hogy az anyagiak nem engedték meg a beteljesedést,vagy elkapkodták,vagy egyszerűen sokáig nem volt kapható. 

Hozzám a drága A&K néven jutott el,holott Sanjia GY 1892 névvel vettem. Az igazság az,hogy a replika Sanjia. Igen. Marushin copy,egy az egyben. Az A&K,Bravo,Matrix s társai csak átcsomagolják eme szépséget. Szóval a szokásos A&K dobozt kaptuk "shotgun & sniper rifle" széria névvel. :)  Lessünk bele! 

1892 wood version
1892 wood version

Tömör gyönyör szépség. A szokásos "nikecell" védelem.
Belül pihen a lényeg. Nézzük mit is találunk:
- Egy vastag lapú szép szines A&K magazin,ebben megtalálható számos replika a gyártótól;
- Csavarhúzó,ami meglepő módon használható;
- Tárazást segítő magic stick/tube;
- A másik magic stick (tisztítópálca);
- 2 db imbuszkulcs. Az egyikkel tudod a hop hatást állítani,a másikkal pedig a fa előagy alatt lévő csavart tudod oldani; 
- Egy kis zacskónyi  BB...nos,meglepően jó minőségűnek látszik. Azért nem mertem betárazni,meghagytam a gránátjaim számára. 

DE! 

Már ha itt tartunk,elmesélem a kalandos idejutását is. Sokat kutattam a replika után,megkérdeztem hát az online ügyfélszolgálatot is. Sajnos ők nem tudtak semmi mást mondani a replikáról,csak annyit amit a webes felületük kínál. Shame. Kevés. Addig meddig kapartam,amíg annyi infót szedtem össze,hogy igen is meg kell vennem,kell nekem. Kiválaszt,kosár,utal,szállít,örül. No igen ám,csak a szállításnál akadt egy kis bibi. Tippem szerint,vagy puffant egyet a csomag,vagy ráraktak valami nehezet...mert a szíjakasztó a replikán (ami egyébként a leges-leges legsebezhetőbb pontja a replikának) törötten érkezett. Kicsit felspékelt a dolog,de jeleztem a hibát a shop felé,kapok engesztelést. Mivel őt már a kezemből nem engedem ki. Bizony nem! Így is leszereltem volna róla,mert csak felesleges csörgő,meg egy ici pici csavar tartotta a helyén. Ha vesztek srácok ilyen replikát: NE akasszatok oda semmit. NE! 

Rest In Peace Sling point
Rest In Peace Sling point
Frissen javítva!
Frissen javítva!

Visszatérve a témához. Az 1. irányzék fix,a hátsó állítható fel-le-oldal irányokba. Flip up rear sight. A replika teljes egészében fém. Az én verzióm a Fa-Fém,mellette lehet kapni az olcsóbb testvérét,ami fa imitációs műanyag részeket kapott. A test ott is szintén fém. Spiáter-Alu-Fa-Acél-Sárga réz. Réz? Bizony. De arra lentebb kitérek. :)  A test teljes egészében spiáter (gyanítom),a tartó gyűrűk aluból készültek. Belül található egy-egy acél alkatrész is,mint pl a kakas rugó vezetője és annak mechanikájának fő része. Pacsi érte.

Az alap pisi szinű fa nem tetszett,a lakkozást eltávolítottam,helyére pedig Sötét Dió vékony lazúrt vittem fel. A képen szereplő munka 2 napos, 2 réteg. Beszívódik istenesen s elérem a várt hatást. Rengeteg helyen 25-BBről nyilatkoznak tárkapacitás ügyileg,az én drágaságom 30-at fogadott be magába,adagolási vagy egyéb hiba nélkül. A replika tárja belül helyezkedik el. A mellékelt töltő csővel tudod a tárazást elvégezni,úgy ahogy csak az igazi testvérénél,oldalt. A működés pedig...pazar! A replika 950mm hosszú és 2,6kg szárazon. 

A hop up "kamra". Mókás s egyedi egy jószág. A replika rengeteg sok O gyűrűt hordoz magával,aminek kell a törődés kenés,ha el akarjuk kerülni a sziszegést,eresztést. A hop kamra a gáz "tankhoz-csőhöz" s belső csőhöz házasodott. Maga a megoldás engem az R-hopra enged kicsit emlékeztetni,csak olyan kis puritán módon. A lenyomó egy csapágy golyó, a hop gumi egy gumi darab ténylegesen. A belső cső marása,kialakítása is szintén egyedi. Egy kör alakú bevágás van a csövön,amin a gumi tud benyúlni,ezzel befolyásolva a métereket.

A belső cső és a hop up gumi
A belső cső és a hop up gumi

Hozzám a kicsike csont szárazon érkezett,hála istennek eresztést nem tapasztaltam. A gáz tank hatalmas,külföldi fórumok szerint akár 10x25 BB újratöltést is képes kilőni. De erre kiváncsi vagyok én is,hamarosan tesztelem. A töltő szelepet elöl egy rugós fém kupak védi. A gáz töltésével annyi a tapasztalatom,hogy ha Protech vagy SmartGas-t használsz,trükkös a töltés. A külső cső picit hosszabb mint a "csőtár" s ezért döntve tudod csak tölteni bele a gázt. A veszély ott van,el lehet törni a töltő a csőrt. Javasolt beszerezni a gázunk palackjához egy toldó csövet. Vagy házilag meghosszabbítani,ha lehetséges.

A hozzám került verzió a szelid,MASZ kompatibilis változat. 340Fps körül lövöldözik (0.25-ös G&G BB-vel,sajnos a .20-as nem volt kéznél),lőtávot még nem volt szerencsém pontosan mérni,pótolni fogom nektek. Létezik 400+ Fpst csikargató verzió,de láttam Youtube-on propánnal hajtott 1892-est ami 520Fps-t produkált. :/ A kakas rugó méretének növelése-csökkentése-erőssége sokat befolyásol az erősségén. De maradjon csak szelid,növekszik az élettertam.

Az irományom elején kiemeltem a Réz jelenlétét a replikán. Bizony. A tusunk végén található,afféle kényelmi-dizájn szerepet játszik. (Nem annyira kényelmes,pólóban tuti nem. :D ) Ahogy az alapból kinézett,azt leírni nem tudom. Oxidálódott,szineződött...inkább mutatom: 

Pfhejj
Pfhejj

Ha vannak hozzá szerszámaid,nem egy nagy probléma. De azért,kérlek. Új replika,ne a szereléssel s szépítgetéssel,kipofozással kezdjem már. :D Jó igen,tudom Airsoft,itt ez a dolog mindenhol a levegőben van. Csak nem ezt várná az ember. Polír paszta+Dremel polír fej sokat segített azért: 

Shine like a star!
Shine like a star!

Overall: a szemek oda fognak rá tapadni az tuti. Hogy ez mennyire használható játékon? Hmm,az attól függ. Egy LARP-on,CQB-n,de akár még egy sima Gyak játékon is el tudom képzelni magam mellett,egy jó pisztoly társaságában. Az a 25-30 BB speciel engem nem hoz hátrányba. Kell neki a törődés,igényli a fokozott odafigyelést,mint minden gázos replika. Unique as f*ck,alaktrész utánpótlásról magadnak kell gondoskodnod. Acélosítás tervben van,főleg a lever-karocska miatt is. 

Pro-Kontra:

+ Jelenség;
+ Feeling;
+ Összeszerelési minőség;
+ Valós működés imitációja;
+ Nagy gáz tank.
+ Fa minősége jó.

- Egyedi,egyedi,egyedi;
- Sok a tömítés/O gyűrű;
- A fa színe alapból csúf.
- Relatívan kicsi tár (már akinek kevés a 25-30).

Végezetül egy rövidke videó működés közben: https://www.youtube.com/watch?v=Spf26YuQgoc&t=12s