Hazai adok-veszek, csere-bere

2017.08.21. - Pici országunkban sok-sok alkatrész és replika, felszerelés cserél gazdát. Sokan a Magyar Postára bízzák a dolgot. Én rengetegszer csalódtam bennük. Félre ne értsetek, nem akarom senki bizniszét rontani, csak a személyes élményeimet osztom meg veletek. Volt már eltűnésre eset, egyszerűen a pesti csomagelosztóban huss, eltűnt a csomag. Senki sem látott semmit. Kárpótlást ugyan kaptam, de a címzett nem kapott sajnos kézhez semmit, csak egy kis kellemetlenséget, meg én ugye visszautaltam a portéka árát. Üres doboz is ért már célba (kifosztották...). A csomagok, "ajánlott levelek" sérülése, beázása is előfordult már. 

Az idén a posta szolgáltatás költségei is nőttek, mint például, már ajánlott levélként nem tudsz feladni egy tetrises doboz méretű tárgyat, mert már az IS csomagnak minősül. Az árszabások változását itt megtaláljátok:  https://www.posta.hu/postai_dijak

Amit viszont erősen ajánlok és eddig kényelmesen, rugalmasan, gyorsan ment az a Vatera nevezetű oldal futár szolgáltatása, a Vatera futár, ami nem csak vaterásoknak lett kitalálva. Bizony. A webes felületet itt éred el:  https://www.vaterafutar.hu/ Amire neked szükséged lehet, amit ajánlok, az pedig a DPD Futárszolgálat. Normális ügyfélszolgálat, egyszerű űrlapkitöltés és kezelés. Megrendeled a szolgáltatást, becsomagolod a feladni kívánt tárgyat, nem kell címezned sem. Házhoz jön a futár s viszi is a címzettnek. Simple as f*ck. Vatera DPD direkt link:
https://www.vaterafutar.hu/#dpd Ezen felül persze még létezik GLS, UPS...de nekem ez vált be, mint magánszemély. 
A GLS-el sincs eddig negatív tapasztalatom, szeretem alkalmazni őket is, ha valaki éppen úgy szeretné. Fillléreskedni szeretsz? Akkor a DPD megint neked szól. :) Btw, íme egy GLS link is a tarifákról:
https://www.csomag.hu/maganszemelyeknek/csomagfeladas/arak

Egy két szó az adás-vétel, csere-beréről.
Ha a személyes átvétel nem megoldott... Mindig bizonyosodj meg a másik partner valós kilétéről. Csekkold a facebook profilt, nem-e 2 napja van fiókja, nem csak 6 random ismerőse van stb. Álneves felhasználókkal én speciel szóba sem állok elvből. Vállalja fel magát mindenki, aki nem sáros. Ha van rá mód, beszéljetek telefonon. Legyen nyoma a beszélgetéseteknek, üzleteléseteknek. Persze az ördög nem alszik, ez nem garantálja azt, hogy nem bukkanhatsz csalóba. Én eddig szinte mindig előre utaltam, kerültem a kétes alakokat, megkaptam mindent amiben megegyeztem a másik féllel. Utánvétel is lehet egy megoldás, de az drágább, meg lassabb (felénk sajnos, tapasztalat). 

Egy két szó a csomagolásról.
Ne spórolj a Tesa szalaggal ! Gondosan zárd le ragasztószalaggal a dobozt, amit feladni kívánsz. Szigszalagot mellőzd, télen/nyáron a nagy hő vagy hideg miatt összehúzódik, ledermed,nyúlik s könnyedén félrehúzható/szakítható. Ha több apró dolgot adsz fel, szeparáld őket külön, nylon zacsizd be őket legalább. Mindig béleld ki a doboz üres részeit. Újságpapírral, bubis nylonnal, vagy ami normális keretek között helyt áll itt. Ha levélként adsz fel valami tárgyat, csak is kizárólag bubis borítékba tedd. Ha a hely engedi, 1-1 kis darab kartonpapír közé rakd a tárgyat. Légy körültekintő! 

A Facebook mára már megölte a ott történő replika adok-veszek-csere-berét. Viszont külső oldalakon még továbbra is tart a biznisz. Íme pár felkapott oldal,ahol leehetőséged nyílik replika vételezésre,használtan:

https://airsoftbazar.hu/ - Airsoft Bazár
https://airsoftpiac.com/ - Airsoft Piac
www.softair.hu - Softair avagy az Ős-Zöld fórum. :)