Tokyo Marui Type 89 J.G.S.D.F.

Jó az öreg a háznál!

2018.02.11. - Igazi kis unikum. Eőször kézbe véve valami más érzés fogott el. Nem úgy mintha egy G&G,Cyma vagy más replika lenne a kezeim között. Műanyag,acél,spiáter,alu alkotta eme remeket. Nem jön veled szembe minden játékon,az fix. AR-18 platformokon. Kicsit G3,kicsit FAL,kicsit M4. De nézzük,hogy mit is nyújt nekünk a (sok) pénzünkért.

A doboz a jól megszokott Marui minőség. Nem csak a replikára figyeltek oda nagy részletességgel,de a box belseje is zseniális. A náluk rendszeresített (1991-ben) Jietai (自衛隊) camo,német Flectarn újragondolásából született bélés fogad minket. Ezen pihen a replika,tár,bipod,manual s némi BB,lőszeres dobozkában. Pacsi! Tetszetős. Dobozból kivéve 310FPS-t mértem. Nem is vártam többet. Ő egy Marui,nem az FPS-ben rejlik a titok. :) 

A replika,ahogy írtam is, Gumi,spinyó,alu,acél,magas minőségű műanyag felhasználásával készült. Kézbe véve s rázva azt,meg sem moccan. Egyben van. Belül egy V8-as Gearbox dolgozik. Amire ha hirtelen rápillant az ember,azt mondaná,hehh ez egy emnégyes vékettes gébé. Tény, van hasonlóság a két gearbox között. De a mechanikus 3-as burst miatt ez merőben más. A tűzváltás is máshogy lett megoldva. A ropogós elsütés meg egyszerűen...faja.  Olvastam fórumokon,hogy JG,BE Type 89-eseknél,ahol tört a gearbox,vagy a burst dobta be a kulcsot,kis barkácsolás után bele tudtak rakni a testbe egy V2-es GB-t.

Belül ami csereszabatos a V2/3 gb-vel:
-Fogaskerekek;
-Dugattyú;
-Henger;
-Rugó;
-Dugattyúfej;
-Csapágyak (8mm);
-Rugóvezető;
-S még az apróságok. :)

Ami egyedi úgymond:
-GB ház;
-Selector Plate;
-Tűzkapcsoló;
-Nozzle (Egyedi hossz s "delta" alakú száj).

Tárcsás T alakú egyedi hop up kamra van benne. Nagyon jól illeszkedik a GB orrára. A BB adagoló csőr a testhez 2 csavarral van rögzítve,külön életet él a kamrától. 

Jobb oldalt helyezkedik el a tűzváltó karocskánk. 4 pozícióban van lehetőségünk állást foglalni:
(アンゼン=Safe)
(レンシャ=Automata)
3 (3-as mechanikus burst)
(タンパツ=Egyes lövés)

A bal oldali kis "indikátor" nem csak dísz,követi is az aktuális állást. Ide van opciónk felhelyezni egy TM által gyártott tűzváltó kart a kényelem jegyében. Úton is van hozzá. ;) 

A gyári tár amit kapunk a replikához,szépen kidolgozott,stabil darab. Mid cap. Acél köpenyes. BB vezető nyelve hosszú,így nincs kieső BB-nk tárazáskor. Már akkor gondoltak erre. Pacsi! ;) 

Ami volt itthon tár...mindent evett a drága. :) Dboys,Cyma,APS,Castellan. Ennek nagyon örültem. A gyári plusz tárak magukhoz képest igen sokba kerülnek. Így nem kell beruháznom még egy garnitúrára. Más gyártótól származó tárak eltérnek a Maruitól. Méretben s kialakításban is. Egy kis rést emiatt láthatunk a magwell-nél. Engem nem zavar,pezsgőt bontok a kompatibilitás miatt! :) 

Kis Tamiya csatlakozóval volt ellátva,meg egy biztosíték is figyegett mellette gyárilag. Ezektől gyorsan meg is szabadultam. :) Egy 1300-as 7,4V-os "AK tokfedél alá való" aksival tudjuk hajtani a replikánkat.

Csipeszes elvvel felfogatható bipod. Ötletes. A külső csövünkre tudjuk applikálni. Kopásából s súlyából itélve alumínium lehet. Erős rugó,fix tartás. A TM markingjai itt is jelen vannak.

Gumírozott Tustalp. Elforgatható egy kis emelés után. Dugiban mehetnek a lomjaid. Már ami befér oda. ;) De ez is aranyos fícsőr. 

Első irányzék
Első irányzék
Hátsó irányzék
Hátsó irányzék

Az irányzékok teljesen testre szabhatóak. M szériás replikákéhoz hasonlítanám. Én meg vagyok velük barátkozva. Van lehetőségünk top railt felhelyezni optikák számára. Van kialakítva neki hely. Railes előagy is létezik hozzá. Ha van az a pénz. :) 

Ismerős stiftes megoldás
Ismerős stiftes megoldás

Az előagy és az upper/lower Stifttel rögzíthető. Stabil s egyszerű megoldás. Nekem bejött az érzés. A tárkioldónk a jobb oldalon talált helyet. Ismerős,nem? 

Overall: Unikum,egyedi,ritka,Marui. Mindig is szerettem volna egy ilyen replikát. Imádom a ritkaságokat. Nem egy mai csirke,tartósságát meglátjuk. A mechanikus burstot a JG-nek s BE-nek nem sikerült igazán jól lemásolni. Azoknál szinte instant gondokkal küzdött. Csere alkatrészekre van lehetőség,elő lehet ásni hozzá sok fincsi dolgot. Nekem tetszik,a kis FPS érték nem riaszt meg. Lesznek játékok,ahol nagy hasznát fogom venni. 

Pro-Kontra:

+ egyedi megjelnés;
+ nagyon jó összeszerelési minőség;
+ Tokyo Marui ;) ;
+ Könnyed s légies forma;
+ Eszi a leggyakoribb Stanag féle tárakat;
+ 3-as burst.

- Egyedi alkatrészek belül;
- Nem bírja a keményebb tuningot (tényleg ne erőltessünk rá egy 110-es rugót.);
- Alapból ergonómiailag nem kézre álló tűzváltó kar;
- Drága;
- Nagyon Drága (magához képest).